ВО КОНКУРЕНЦИЈА ОД 1240 ПАТЕНТИ И НОВИ ТЕХНОЛОГИИ НА САЕМОТ АРХИМЕД 2019 МАКЕДОНСКИТЕ ПРОНАОЃАЧИ ОСВОИЈА НАЈ ПРЕСТИЖНИ НАГРАДИ

   На еден од нај големите европски и светски саеми на иновации и иновативни  технологи АРХИМЕД 2019  одржан во Москва од 26 -29 март  македонските пронаоѓачи  се вратија со освоени нај престижни награди , грст златни медали и други признанија, од кои нај големата награда е пехар во ранг на ГРАНД-ПРИ  од областа на заштита на животната средина. освоена од пронаоѓачот Златко Панков од Скопје , а доделена од стучното жири, за патентот “ Шаторска камп куќичка со природна климатизација“ . Исто така Панков освои голем пехар  за заштитена трговска марка, Златен медал со ликот на Архимед , како и специјална награда Златен медал  доделен од асоцијацијата на пронаоѓачи од Ирак.

Со специјална награди  Златни медали се наградени и пронаоѓачите:

Владо Димитров за патентот “  Модем за каскадно (серијски) споени извори на струја“

Борис Секирарски  за патентот  “ Електронски водена интернет прогноза“

Марјан Ненов  за патентот  “ Енергетски Комбинирана Сончева центарала“

    На семот настапија  34 држави од цел свет и исто толку региони од Руската  федерација  со 1240 патенти и иновативни технологии како и голем број на Научно технички институти и универзитети.

    Македонскиот штанд  доби ударно место помеѓу главниот влез и церемонијалната бина .На главната церемонија пропратена со Руски воен оркестар, говореа врвни Руски научници ,академици и факултетски професори. Саемот го отвори директорот  Дмитриј Зезулин

    Македонскиот штанд предизвика голем интерес  кај стручните лица, посетителите но и кај излагачите од многу држави чиви делегации беа составени од повеќе претставници. Нашите пронаоѓачи беа претставени од претседателот на НАИМ Мирко Узелац . а логистички подржани од Владимир Филевски потпретседател и генерален секретар на НАИМ

    Исто така на овој саем нашите пронаоѓачи се поканети на Светскиот форум на пронаоѓаштво кој ќе се одржи во Лимасол –Кипар на 15 и 16 мај 2019 година, во чиви рамки ке се одржи и мегународен саем на иновации и иновативни  технологии ,на кој  веќе се поканети голем број на бизнисмени од многу држави. На ваков вид на настани директно се склучуваат деловни договори ,за купопродажба на готови производи , патенти како и финансирање на развој на патентирани уреди и апарати . Со ова на Македонските пронаоѓачи во својство на правни и физички лица им се отвораат нови големи можности за целосна реализација на своите патенти, што е и една од главните цели на НАИМ   (Националната  Асоцијација на Пронаоѓачите на Македонија).

   НАИМ

Претседател

Мирко Узелац